aragones     castellano     català

Llibres de ficció

Les recomanacions  es basen en les nostres experiències, entenen que qualsevol obra pot ser llegida per tots. Des de 4º d'ESO s'ha d'entendre que és també per a adults.

1 .- La sombra el gato y otros relatos de terror, Concha López Narváez, ed. Alfaguara, 2002, Madrid.

Relat d'entreteniment de diverses històries que enganxen als alumnes amb facilitat: un gat misteriós que mata el bestiar de les propietats de l'entorn, un noble que traeix el seu honor i l'amistat del seu amic, un alquimista buscant la pedra filosofal, etc.

Recomanat des de 1r d'ESO.

2 .- La pell de la memòria, Jordi Sierra i Fabra, ed. Edelvives, 2002, Saragossa.

Explica la vida d'un nen nascut en una remota aldea africana, narrada en primera persona, que comença quan és venut pel seu pare perquè la seva família pot subsistir, pensant que el col · locarien en algun treball digne. Treballarà durant diversos anys en una plantació de cacau com esclau i patirà la crueltat de l'home, però també coneixerà l'amistat, l'amor i d'on aconseguirà la seva anhelada llibertat a l'fugarse.La novel denuncia l'explotació infantil en les plantacions de cacau a l'Àfrica occidental.

Recomanada des de  6è d'EP o 1r d'ESO.

3 .- La tejedora de la muerte, Concha López Narváez, Ed Bruño, 1997 (2007), Madrid.

L'obra manté una certa tensió apropiada al nivell al qual va dirigida. Es tracta de la misteriosa germana de l'àvia de la protagonista, que segons acabava de teixir les bufandes moria una persona que tenia tants anys com línies tenia aquesta bufanda. L'obra agrada pel seu argument i desenvolupament, així com per la seva qualitat literària.

Recomanada des de 1r d'ESO.

4 .- Un saco de canicas, Joseph Joffé, Ed De Bolsillo, Barcelona, 1973.

El perruquer Joffé, un jueu establert al París ocupat pels nazis, decideix dispersar la seva família per evitar el possible cruel destí que els espera. Els seus fills Josep i Maurice, de 10 i 12 anys, han de sobreviure sols en un món en què la barabarie, l'amistat, la picaresca i sobretot la por, imposen una sola llei: la supervivència. (És una història real).

Recomanada des de 3r d'ESO.

5 .- Història d'una desmemoriada mula vella, Desideri Lombarte, Associació Cultural del Matarranya-Institut d'Estudis del Baix Cinca-Iniciativa Cultural de la Franja, 2008.

Narració breu de la transformació del treball en el camp vist des dels ulls d'una de les mules de casa. Amb una tècnica narrativa brillant, Desideri mostra la vida d'una de les mules des que neix fins que mor un cop implantada la cultiu amb tractor.

Recomanada des de  6è d'EP.

6.- Las aventuras de Tom Sawyer, Mark Twain, Anaya, Madrid, 2005.

Aventures i desventures molt divertides en una prosa acurada i amb exercicis de repàs per a qui vulgui. Personatges que corren experiències que quedaran marcades en els nostres alumnes.

Recomanada des de 6è d 'EP.

7.- Una habitación en Babel, Eliacer Cansino, Anaya, Madrid, 2010, 2ª reimpressió.

Novel·la d'aventures que sap mantenir la tensió i la intriga des del principi. Els protagonistes són dos adolescents de l'Andalusia d'avui, d'entre 16 i 19 anys. Tenen procedències molt variades i vides i problemes molt diversos. No obstant això, l'autor ha sabut crear un veritable vincle entre ells, un veritable entramat que sosté l'argument de la novel, encara que el veritable valor de l'obra són les reflexions a les que mos porte l'acció, els seus personatges, sobretot, el protagonista: un professor d'institut anomenat Àngel que ensenya filosofia. Els esdeveniments de la novel perpetren en l'una bella i increïble transformació personal. A un zagal o una zagala que estudia ètica o filosofia pot agradar aquest relat que aprofundeix en temes essencials de l'ésser humà: en la percepció, en els comportaments, en el sentit del deure, en els sentiments, l'acceptació, reconeixement i identificació amb el altre. Una magnífica novel·la que ens ensenya a gaudir, a reflexionar i a actuar.


Recomanada des de 4 º d'ESO.

8 .- El profeta, Gibran Khall Gibran, Obelisc, Barcelona, 1997.

Una sèrie de paràboles en les quals es tracten molt diversos aspectes de les relacions humanes: l'Amor, el Matrimoni, el Donar, o el Treball són només alguns.
Com bé es llegeix a la contraportada, "si ancorats en el cicle de treball i repòs, volem dissipar els nostres temors, en aquestes paràboles podem trobar l'alè necessari per a planejar en les altures".

Recomanada des de 4º d'ESO.

9 .- La llave de Sarah, Tatiana de Rosnay, Suma de lletres, Madrid 2007.

París, 1942. Les autoritats franceses detenen a 13.000 jueus. Entre ells està Sarah, una nena que tanca al seu germà en un armari per a evitar que l'agafin a ell també. Per desgràcia, la destinació d'aquesta família està escrit en les pàgines de l'holocaust jueu.
Anys després una periodista prepara un reportatge sobre el "Vel 'd'Hiv', o el que va passar en la batuda del Vélodrome d'Hiver, i més enllà ...

Recomanada des de 3º d'ESO.

10.- Calvina, Carlo Frabetti, SM, Boadilla del Monte (Madrid), 2007.

El Rata, un lladre de barri coneix a Calvino -¿o Calvina?, no està clar- estava a punt de fer una de les seues, però no algo no va be. Sens voldre ha de fer de pare, conèixer a bojos prou assenyats i a morts molt vius en llocs que mai no són ho que pareixen. Una obra genial amb trets absurds que entusiasma a tothom.

Recomanada des de 1º d'ESO.